A Budaörsi Gastrogarden a legtalálóbb helyszín, a gasztro-túráim kezdéséhez.

Szombat délután amolyan „boldog békeidő”- s nyugodt, sétálós hangulatot éreztem magamban és romantikus, apróvirágos, hosszúruhámban, másodmagammal, elindultam a városból kifelé.

Budaörs felé vezetve, csodálatos panoráma tárult elénk amikor bal oldalon megláttuk a Törökugrató sziklát…rögtön kedvet kaptam kiszállni és lefényképezni … Megfordulva és jobbra nézve elénk tárult a kerthelység bejárata mely a kiülős asztalokkal és romantikus lampionjaival csalogatott befelé.

 

Törökugrató legendáját a budaörsiek a 19. század elején a következőképpen mesélték:

„Amikor 1686-ban Buda visszafoglalásáért ostrom folyt, a törökök a várbeliek megsegítésére nagy felmentő sereget küldtek. A felmentő sereg egy részét Szolimán pasa, a török sereg vezére a hegyeken keresztül be akarta juttatni a várba úgy, hogy az ostromlók gyűrűjét áttörje. Ezzel a felmentő sereggel ütközött meg községünk határában, a mai Törökugrató-hegytől a Bia felé nyúló síkon, a Fekete-mocsár környékén, amelyet ma Morast Ackernek hívnak. Nagy és véres harc után miénk lett a győzelem. A törökök menekültek, amerre láttak.

A török vezér ismerte a terepet, tudta, merre fekszik a vár, és csak nyargalt fel a hegyre, remélve, áttörhet majd a várhoz. Egyszerre megtorpant a ló, magasra ágaskodott. Hatalmas szakadék tátongott előttük. Függőlegesen meredő sziklaszakadék tetején voltak. Se előre, se hátra, semerre nem volt út a menekülésre. Előttük a mélység, hátul és oldalt a diadalmas üldözők. A török vezér nem akart fogságba esni. Látta, hogy a túlerővel nem szállhat harcba. Gyorsan bekötötte a lova szemét, sarkantyúzva nekiugratott a mélységnek. Repült a lovas a mélységbe. Összezúzva, holtan találtak rá. Az üldözők ámulva, megrökönyödve nézték a török halált nem ismerő bátorságát, elszántságát. Ettől kezdve nevezik ezt a hegyet – melynek régen Hatvantulkos-hegy volt a neve – Törökugratónak”

 

Forrás: Budaörs Lexikon – Filipszky István és Grósz András

A Gastrogarden, egy különleges hangulatú kerthelység, ahol a BBQ ételek olyan minőséget prezentálnak, ami még a kevésbé éhes vendégeket is maradásra bírja.

Az étel-rendélesre várakozva, kortyolgatva a finom csapolt sört újból a “boldog békeidő” életérzés járta át a szívünket, miközben a Fritz-Gáspár-Molnár  trió lenyűgöző szving muzsikáját hallgattuk.

 

https://youtube.com/shorts/Xv2nAR-6Ycg

https://youtube.com/shorts/KHpWkjN53aU

https://youtube.com/shorts/yVkFlapazOI

 

Látogassatok el! Csodás hangulatban tölthetitek a délutánt! Ha mégsem jönne  a hangulat akkor a pálinka meg a csilis szörp biztosan gondoskodni fog róla:).